Ön kérdez, mi válaszolunk

Kérdezzen most vagy nézze meg eddigi beszélgetéseinket!

 Név (nem publikus)

 E-mail (nem publikus)

Kérdés» Gyógymasszőr, Alternatív masszázs-mozgás terapeuta és Akupunktúrás füladdiktológus vagyok.Jelentkezhetnék -e Nes terapeuta képzésre?
 2011-6-2

A NEST képzésre pszichológusok, orvosok, gyógypedagógusok, szociális munkások és lelkészek jelentkezhetnek. Elsősorban olyan szakemberek számára ajánlott, akik már rendelkeznek tapasztalattal a tanácsadás vagy pszichoterápia területén.

» Udvozlom Onoket! Ket eve agorafobiat diagnosztozaltak nalam. Egy even keresztul gyogyszeres kezelest kaptam, majd lassan a tuneteim elmulasaval a gyogyszeres kezeles abbbahagyasa mellett dontott a pszichiaterem. Ennek mar fel eve. Egy honapja viszont ujra kezdodtek a tunetek es egyre sulyosbodnak. Onok szerint ujra gyogyszeres kezelesre lenne szuksegem vagy segithet a pszichoterapia? Valaszukat elore is koszonom!
 2011-5-31

Agorafóbia esetén a pszichoterápia kifejezetten hasznos lehet. Segít megérteni a tünetek hátterét, ugyanakkor támogatja olyan magatartások elsajátítását, melyek fokozatosan kiszorítják a tünetet az életéből. Amennyiben nincs lehetősége igénybe venni egy terapeuta segítségét, a gyógyszeres kezelés hatékony alternatíva lehet.


» Érdeklődni szeretnék csoportterápiával kapcsolatbasn hogy van e aközeljövöben esetleg csatlakozási lehetőség illetve mennyibe kerüla részvétel illetve milyen időpontokban van...
 2011-4-17

Csoport megfelelő számú jelentkező esetén indul, ez legalább 5-6 személy jelent. A csoport elkezdését megelőzően a csoportvezető mindenkivel egyénileg is találkozik, kölcsönös tájékozódás céljából. A 2-3 órás csoportülésekre rendszerint hetente kerül sor, a csoporttagokkal történő előzetes egyeztetés alapján. Egy terápiás ülés ára pillanatnyilag 70 lej.

» Jó napot kívánok! Ha volna rá jelentkezés indulna csoport hargita vagy kovászna megyében?
 2011-2-10

Igen, 18-20 fős csoportnak indítanánk csoportot.

» Szép napot! A segítségüket szeretném kérni jelenlegi helyzetemre való rálátásra ill. a kilábalás lehetőségének elkezdésére. A történet 5 éve kezdődött, amikoris elkezdtem járni egy fiúval. Kb. félév, 8 hónap után már elég sok veszekedésünk volt, folyamatosan éreztem hogy nekem ez így nem jó, abba kéne hagyni. Neki se volt még előtte kapcsolata, nekem se. Az érzés ami bennem kelt az tulképp az örök elégedetlenség, hogy nekem ez így nem felel meg...apró dolgoktól kezdve. Aztán én próbáltam mindig abbahagyni, de folyton jött és bocsánatot kért, állandóan visszakönyörögte magát hogy beszéljük meg majd változtat. És ez így ment évekig. Tulképp tényleg változtatott a dolgokon amik nekem nem tetszettek, de ez mind évekbe telt, mostanra lenne az az állapot ami nekem akkor megfelelt volna. Csakhogy 3,5 év után (sajnos már későn vettem rá magam a tényleges szakításra) és akkor meg már én váltam sztem tőle függővé még én bántam meg ezt a dolgot és kértem próbáljuk meg újra. Aztán persze, mivel én a lelkem mélyén sose szerettem igazán beleszerettem plátóian egy ismerősömbe és így még 1x szakítottam. A plátóiból nem lett aztán semmi. A régivel meg félévre rá megint talizgattunk és így eltelt 4 hónap ebben a se vele se nélküle állapotban, mire megint azt mondtam h nem tudom elképzelni vele a jövőt hagyjuk abba. Közbe már én váltam tőle függővé sajnos, mert tudom a lelkem mélyén h már olyasmi lett amilyet a kapcsolat elején szerettem volna de nekem már ez késő. De így elhagyni se tudom és vele lenni se. Nagyon bánom már hogy akkor még az elején nem voltam erős és hagytam magam mindig rábeszélni a folytatásra. Most meg itt vagyunk mindketten hogy szeretnénk is a másikat meg nem is. Én nem tudnék a lelkiismeretem miatt vele lenni. De ilyen lelkiállapotban hogy kezdjek új kapcsolatba? Kérem adjanak tanácsot! Nagyon köszönöm!
 2011-1-8

A nehézség az ellentétes érzések, gondolatok egyidejűségéből származik. Minden bizonnyal számtalan érv szól a végleges szakítás mellett, és jó okai lehetnek arra is, hogy ne változtasson.

Egy kisérletet tudnék javasolni. Egy hétig éljen és gondolkozzon úgy, mintha ezzel a fiúval élné le további életét, jóban-rosszban, elfogadva őt olyannak, amilyen. Aztán egy másik hétig éljen és gondolkozzon úgy, mintha a szakítás végleges, megmásíthatatlan döntés lenne (partnerének persze ne szóljon erről). A két hét után hasonlítsa össze a kétfajta élményt.


» Jó napot kívánok! Egy könyvet tanulmányozok, melynek címe: Abortusztúlélők. A könyv végén bukkantam rá az alapítvány címére. Érdekelne az "Élő Remény" terápiás program az abortusz túléléséből fakadó lelki konfliktusok megoldása. Valójában azért érdekel, mert én is tanulmányozom az abortuszt és a túlélőket, és segíteni szeretnék úgy az abortuszon gondolkodó vagy megcselekvő anyákon, mind a túlélőkön. Köszönöm!
 2010-11-23

Az Élő Remény programról honlapunkon a Csoportterápia címszóra klikkelve tudhat meg többet (új elnevezése Fészek / NEST). Csoportteraputa-képző programunkról a Nest képzés fejezet tájékoztat.

» Üdvözlöm! Kérem segítsenek mit tegyek! Májusban töltötte a 14.évét a lányom,egyedül nevelem 10 éve.Mindent megadtam neki és soha sem vártam el tőle,hogy besegítsen a háztartásba mondván az idejét szentelje a tanulásra és pihenésre.Most kiderült,hogy dohányzik és elvesztette a szüzességét.Hiába minden beszélgetés,kérés,nem hallgat rám.Sokat dolgozom és semmi lelkiismeret nincs benne irántam.Soha nem bántottam inkább kiabáltam,de most már kinevet és nem érdekli amit mondok neki.Kérem mondja meg mit tegyek,nagyon kétségbe vagyok esve!!!
 2010-6-15

A kamaszkor beállta rendszerint próbára teszi a szülőket és különösen nehéz lehet a gyermekét egyedül nevelő szülő számára. Az Ön által leírt probléma tipikusan az az eset, amikor egy kivülálló szakemberrel folytatott beszélgetés, vagy beszélgetéssorozat, kifejezetten hasznos lehet. Ettől függetlenül érdemes elgondolkozni a következőkön:

  • mikor jön el, esetleg máris eljött-e, az az idő, amikor a lányát igenis érdemes bevonni a háztartási teendők elvégzésébe, nem csak azért, hogy az Ön élete könnyebbé váljon, hanem elsősorban azért, hogy ő maga tanuljon, fejlődjön ezáltal.
  • abból, ahogyan eddig próbálta megoldani a nehézségeket, mi bizonyult hasznosnak és mi nem? Feltételezem, hogy a kiabálás nem használt. Próbálja gyakrabban alkalmazni azokat a megoldásokat, amelyek a múltban a kívánt eredményt hozták.
  • vannak-e olyan pillanatok a kettőjük kapcsolatában, amikor a probléma nincs jelen - amikor sikerül normálisan beszélgetni, stb.? Minden bizonnyal léteznek ilyen periódusok - érdemes észrevenni és értékelni ezeket.
  • kivel oszthatná meg a kamaszneveléssel kapcsolatos aggodalmait? Ki az aki türelmesen meghallgatja és ki az, aki tanácsot adhat? Esetleg egy olyan felnőtt, ismerős vagy rokon, aki a lányával jó kapcsolatban van?

» Jó napot kívánok!A négy és fél éves kisfiammal való kapcsolatomban elég súlyos problémával kell megküzdenem nap mint nap.Nem tudom mikor és hogyan de a tekintélyem teljesen elveszett,uralkodik rajtam irányítani akar. 10 alkalomból nyolcszor nem fogad szót és ez olyan csetepatékat okoz napjába többször ami már túl megy azon a bizonyos határon. Nem tudom , hogy szerezhetném vissza a tekintélyem,ha van valami jó tanács azt nagyon megköszönném!!!
 2010-4-27

Íme néhány jól bevált alapelv az engedetlenség kezelésére:

  • erőszakmentesség (verés, fenyegetés, a gyerek szóbeli bántalmazásának és az eszkalációk -"csetetapaték" elkerülése, megelőzése)
  • szelíd de határozott inszisztencia ("Kérlek, ...") és következetesség
  • minél több jelenlét a gyermek életében és a pozitív interakciók (dicséret, közös játék) tudatos művelése. Ne hagyja, hogy a problémák háttérbe szorítsák kapcsolatuk pozitív oldalait!
  • csapatmunka, azaz a gyerek nevelésében résztvevő felnőttek (apa, anya, nagyszülő, stb.) egységesen lépjenek fel. A gyerekek engedetlensége gyakran a felnőttek között feszülő nézetkülönbségeket tükrözi.

 Hasznos lehet a konkrét nehézségek átbeszélése egy családterapeutával.


» Jo napot kivanok. Lenne nehany lenyegretoro kerdesem: mikor indul ujra Nest-kepzes, mennyi ideig tart a kepzes, milyen nyelven folyik es mennyibe szokott kerulni? Elore is koszonom az informaciokat.
 2008-2-20

A NEST képzésre folyamatosan lehet jelentkezni, amint összegyűl 12 résztvevő, elindítunk egy új csoportot. A teljes képzés 3-4 évig tart, a klinikai gyakorlat (terápiás csoportban való részvétel facilitátorként, majd 2 csoport vezetése koterapeutaként, szupervízió mellett) elvégzésétől függően. A képzés rendszerint vegyes (román-magyar) csoportokban, román nyelven történik, de igény szerint magyarul, illetve angolul is tarthatjuk. A képzés ára jelenleg óránként 10 ron.


» PSZICHOLÓGUST vagy TERAPEUTÁT keresek!!!Olyat aki nem csak ért, hanem érez is engem. Akit elérhetek akkor is, ha krízisben vagyok és akkor is bátran felhívhatok lelkiismeretfurdalás nélkül, amikor nem vayok krízisben. Úgy érzem, hogy támogatásra van szükségem. Nem találom a helyem a világban, neveleke egyedül 5 gyereket. Járok terápiára, de valami nem stimmel, bár sokat fejlődtem. Nagyon összetett a személyiségem. És segítségre szorulok!!! Csak olyat keresnék, aki képes beválallni a nehéz eseteket és ezért még csak hülyének sem ért! SEGÍTSÉG!!! Fontos a megbízhatóság, az elfogadás, hogy mindent el merjek mondani, még a vallásommal-Istennel kapcsolatos dplgaimat is. Kérem segítsenek!
 2008-1-17

Először is gratulálni szeretnék Önnek: 5 gyermeket egyedül nevelni nagy, szép munka, hogy mennyi nehézséggel jár, csak Ön tudja. Gondolkozzon el azon, mi lenne, ha esetleg megosztaná jelenlegi terapeutájával kérdéseit, elvárásait. A terápiás munkát nagyban előmozdíthatja a nehézségek nyílt megbeszélése. Amikor mi, segítők, szem elől tévesztjük ezt a szempontot, gyakran a kliensek kezdeményeznek ilyen beszélgetést. Kicsit olyan ez mint a házasság: leggyakrabban nem az a megoldás, hogy lecseréljük a házastársunkat. Mindazonáltal - hála Istennek - a segítővel nem kötünk házasságot, így teljesen helyénvaló megkeresni azt a szakembert, akiben úgy érzi, minden szempontból megbízhat. A terápiával kapcsolatban számos konkrét elvárást fogalmaz meg. Azon gondolkoztam, nem delegálhatna-e ezek közül néhányat részben vagy teljesen másoknak? Lehet, már van is egy ilyen segítő csapata - például valaki, akit lelkiismeretfurdalás nélkül fel lehet hívni, másvalaki, akivel a vallásos kérdések egy részét meg lehet beszélni, egy harmadik, aki néha vigyáz a gyermekekre - egy ismerős, egy barátnő, egy rokon.

 


» Jo napot.Ketsegbeesett anyuka vagyok! A fiam 20. eves ,a hetvegi bulizasok (mely alkohollal jar) folytonos botranyt okoznak a csaladban.Egyedul neveltem es mindent megkapott tolem.(tevedes volt reszemrol SEGITSEG! MIT TEGYEK?
 2007-11-25

Kétségbeesése érthető, hiszen egy gyereket felnevelni és neki mindent megadni, amire fejlődéséhez szüksége van, nehéz feladat akkor is, ha ketten végzik, a gyermekét egyedül nevelő anya részéről pedig még több áldozatot kíván. Nem gondolom, hogy az odaadás tévedés lett volna, akkor sem, ha pillanatnyilag csalódást érez. A fia már húsz éves fiatal felnőtt, ez azt jelzi, hogy mindkettőjük életében új szakasz kezdődik vagy már el is kezdődött - az eddigi szülő-gyermek kapcsolat helyére egy felnőtt-felnőtt viszonyulás lép. Az, hogy a fia felnőtt módjára viselkedik-e, már nem az Ön felelőssége, ezen nincs is módja változtatni - mindössze annyit tehet, hogy igyekszik a fiához felnőttként viszonyulni. Például határozottan közölve azt az elvárását, hogy ha bulizik is, ezt úgy tegye, hogy az Ön életét ez ne zavarja. Azt gondolom, nagyon fontos lenne, hogy nehézségeit másokkal megossza, és tőlük érzelmi támogatást, bíztatást kapjon - rokon, ismerős, szomszéd, esetleg olyan szakember, akiben megbízik.

» Szép napot! Vasárnap mondta meg a férjem 14 év házzaság után, hogy fél éve szeretője van. Idáig tagadta, mikor rákérdeztem. Most viszont azt mondta, hogy nem bírta tovább magában tartani. Van három gyönyörű gyermekümk (5,9,12 évesek). Mivel időt kért a döntéséhez, rendkívül szenvedünk. Sírva fekszünk a gyerekekkel, sírva kelünk, mert lehet, hogy apa holnap már nem lesz. Felőről minket ez az egész helyzet. A nő egy diákkori szerelme. Azt mondta, hogy nagyon szeret minket, de nem tud úgy érzi a szerelme nélkül sem élni. Soha nem veszekedtünk. Szinte túlzás nélkül harmónikusnak mondható volt a kapcsolatunk. Ezért azt mondja, hogy ő sem érti saját magát. Most már így utólag az az érzésem, hogy többet kellett volna rá figyelnem. Szertném megkérdezni, hogy ez a kapcsolat párterápiával rendbe hozható-e, vagy végleg tegyek le arról, hogy rendeződik köztünk a helyzet. Mennyi időre van szüksége ilyenkor az embernek, hogy tudjon dönteni esetleg?
 2007-11-15

A párterápia ilyen helyzetekben mindenképpen hasznos lehet. Célja ebben a stádiumban talán nem annyira a kapcsolat rendbehozása, hanem az érzések és gondolatok tisztázása, egy semleges, kívülálló harmadik személy (szakember) meglátásainak a hasznosítása. Mindez segíthet olyan döntést hozni, amely mindannyiuk szempontjából a lehető legjobb.

A férje „nem érti saját magát” amiért 14 év harmonikus házasság után úgy érzi, nem tud szerelme nélkül élni, mintha valamilyen láthatatlan erő irányítaná. Azt gondolom, nincs ilyen titokzatos erő, a történekért elsősorban ő a felelős, és ezt vállalnia kellene. Hasznos lehet persze, ha Ön is elgondolkozik a saját hozzájárulásán.

A férje döntésére várva Ön és a gyermekek sebezhető helyzetbe kerültek. Van-e ebben a helyzetben olyan döntés, amelyet ÖNNEK kell meghoznia? A párkapcsolat jövője most kérdéses, de Önök ketten továbbra is szülei maradnak a gyermekeiknek. Hasznos lenne a férjével arról beszélgetni, mit tehetnek együtt azért, hogy a gyermekek minél kevesebbet szenvedjenek, és a továbbiakban is szépen fejlődjenek.

 

>> Rólunk

>> A pszichoterápiáról

>> Ön kérdez, mi válaszolunk

>> Gyakori kérdések

>> Érdekes cikkek gyűjteménye

© Agape Életvédő Alapítvány