Gyakori kérdések


» A pszichoterápia csak pszichés betegeknek való?
» Pszichoterápia, tanácsadás, konzultáció - mi a különbség?
» Pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta - mi a különbség?
» Hogyan segíthet a pszichoterápia?
» Mennyire bizalmas mindaz, ami a pszichoterápia során elhangzik?
» Beszélnek magyarul is?
» Hogyan lehet jelentkezni?
» Hány ülésre van szükség?
» Mennyibe kerül?
» Mi a teendő, ha nem tudok részt venni a megbeszélt ülésen?» A pszichoterápia csak pszichés betegeknek való?

Legtöbben azért fordulnak hozzánk, mert úgy érzik, egyedül nem képesek megbirkózni nehézségeikkel. Életüknek egy válságos szakaszába jutottak, valamilyen súlyos dilemmával szembesülnek vagy kapcsolataikban jelentkeznek konfliktusok,  problémák.

A személyiségfejlesztő csoportokba jelentkezők szeretnének többet megtudni önmagukról és emberi kapcsolataikról, szeretnék életüket változatosabbá, kapcsolataikat gazdagabbá tenni.

A hozzánk forduló személyek egy része valóban valamilyen pszichés betegségben szenved. A pszichoterápia sok esetben a pszichiáter által előírt gyógyszeres kezelés hasznos kiegészítője.

vissza »


» Pszichoterápia, tanácsadás, konzultáció - mi a különbség?

A pszichoterápia és a (pszichológiai) tanácsadás kifejezéseket gyakran nagyon hasonló beavatkozások megnevezésére használják. A különbségeket még nem sikerült valamennyi szakember számára elfogadhatóan meghatározni. Mégis, pszichoterápián általában mélyebb és hosszabb időtartamú beavatkozást értenek, melyet alaposabb képzettséggel rendelkező szakember végez, összetettebb lelki problémákkal küszködő személyek gyógyítása céljából. A tanácsadás kifejezés elsősorban támogató célú beszélgetésre, főleg a mindennapi életben jelentkező problémák megoldását és a viselkedés módosítását célzó beavatkozásra és viszonylag rövid időtartamú kezelésre utal.

A konzultáció kifejezés  szintén használatos. A kifejezés azt jelzi, hogy a szakember és a hozzá forduló kliens közötti kapcsolat együttműködésen alapul. A kliens tevékenyen hozzájárul a beszélgetés irányításához, a megoldások feltérképezéséhez és gyakorlatba ültetéséhez.

vissza »


» Pszichiáter, pszichológus, pszichoterapeuta - mi a különbség?

A pszichiáter (elmegyógyász) a pszichiátria területén szakosodott orvos. A pszichiátria a pszichés betegségek megelőzésével, kórismézésével (diagnosztizálásával) és kezelésével foglalkozik. A pszichiáter fő gyógyító eszköze a megfelelő gyógyszeres kezelés felírása.

A pszichológus a pszichológia (lélektan), az emberi lélek és viselkedés tudományának szakértője. A pszichológusok számos területen szakosodhatnak, ezek egyike a klinikai pszichológia. A pszichológiai tesztek alkalmazása a pszichológus hatáskörébe tartozik.

A pszichoterapeuta („lélekgyógyász”) olyan szakember (például orvos, pszichológus vagy szociális munkás) aki egy vagy több pszichoterápiás módszerben kiképzést nyert. A pszichoterapeuta-képzés legalább négy éves egyetem utáni továbbképzést jelent. A pszichoterapeuta fő gyógyító eszköze a gyógyító beszélgetés.

vissza »


» Hogyan segíthet a pszichoterápia?

Egy figyelmes, megértő, de tárgyilagos kívülállóval beszélgetni önmagában is hasznos lehet. A terápiás kapcsolat egy biztonságos közeg, amely lehetőséget nyújt arra, hogy egy időre kilépjünk a mindennapokból és helyzetünket más szemszögből vizsgáljuk, új megvilágításban lássuk. Lehetőséget nyújt arra, hogy problémáinkra magyarázatokat és megoldásokat találjunk, feltérképezzük a lehetőségeinket, újfajta viszonyulást és  viselkedésmódokat sajátítsunk el.

A terápia sikere a beszélgetés valamennyi résztvevőjének tevékeny hozzájárulásán múlik.

vissza »


» Mennyire bizalmas mindaz, ami a pszichoterápia során elhangzik?

A bizalmasság elvét minden esetben tiszteletben tartjuk, a terápiás folyamatban résztvevő összes személyt illetően.

A bizalmasság a terápiás kapcsolat alapja. Feltétele annak, hogy a terápiában részesülők biztonságban érezzék magukat, miközben személyes dolgokat beszélnek meg egy szakemberrel.

A terapeuta csak az Ön engedélyével beszélhet bárkivel is a terápiás ülésen elhangzottakról. Kollégáival az Ön külön engedélye nélkül is konzultálhat, de a szakmai titoktartás elve rájuk nézve is kötelező. Ha Ön valamit nem akar a terapeutának elmondani, nem köteles ezt megtenni.

A témáról további részleteket tartalmaz a terapeuták Etikai kódexe.

vissza »


» Beszélnek magyarul is?

Személyes dolgainkat néha anyanyelvünkön sem könnyű megfogalmazni. Ezért lényeges, hogy mindenki azon a nyelven beszélhessen, amelyen a legkönnyebben fejezi ki magát. Gyermekekkel végzett terápiás munka során az anyanyelvhasználat létfontosságú.

Szakembereink románul, magyarul és angolul beszélnek.

vissza »


» Hogyan lehet jelentkezni?

Előzetes időpont-egyeztetés (programálás) alapján dolgozunk. Időpontot és tájékoztatást telefonon vagy e-mailben kérhet.

vissza »


» Hány ülésre van szükség?

A terápiás ülések gyakorisága és száma az Ön szükségleteitől és lehetőségeitől függ. Bizonyos esetekben egyszeri konzultáció is elég lehet, de gyakran több ülésre van szükség. A terápia várható hosszáról a terapeuta nyújthat további felvilágosítást.

Egy terápiás ülés időtartama általában 50-60 perc.

A csoportterápia időkerete előre meghatározott: 30, egyenként háromórás ülés, 3 utánkövetési üléssel.

vissza »


» Mennyibe kerül?

Működési költségeink egy részét támogatóink fedezik. A szolgáltatásainkat igénybe vevők így nem a terápia teljes árát fizetik, hanem hozzájárulnak a terápiás központ fenntartási költségeihez. Az ülésenként fizetett hozzájárulás összegéről a központ munkatársai nyújtanak felvilágosítást.

vissza »


» Mi a teendő, ha nem tudok részt venni a megbeszélt ülésen?

A megbeszélt időpontot kizárólag Önnek tartjuk fenn. Ha el szeretné halasztani az ülést, kérjük, hogy lehetőleg egy nappal az ülés előtt értesítsen telefonon vagy e-mailben.

vissza »


>> Rólunk

>> A pszichoterápiáról

>> Ön kérdez, mi válaszolunk

>> Gyakori kérdések

>> Érdekes cikkek gyűjteménye

© Agape Életvédő Alapítvány