Întrebări frecvente


» Psihoterapia se recomandă numai bolnavilor psihici?
» Psihiatru, psiholog, psihoterapeut - care este diferenţa?
» Psihoterapie, consiliere, consultaţie - care este diferenţa?
» Cum poate ajuta psihoterapia?
» Vor afla şi alţii despre cele discutate la terapie?
» Pot să-mi folosesc limba maternă?
» Ce trebuie să fac dacă aş vrea o consultaţie?
» Câte şedinţe sunt necesare?
» Cât costă?
» Ce se întâmplă dacă nu pot veni la şedinţă?» Psihoterapia se recomandă numai bolnavilor psihici?

Cei mai mulţi ne contactează pentru că se găsesc într-o situaţie pe care consideră că nu o pot rezolva singuri. Trec printr-o perioadă dificilă a vieţii lor, se confruntă cu o dilemă complexă sau cu o problemă apărută într-o relaţie.

Cei care se înscriu într-un grup de dezvoltare personală doresc să-şi îmbogăţească viaţa personală, să înveţe lucruri noi despre ei şi despre relaţiile lor interpersonale.

Alţii solicită ajutor pentru că într-adevăr suferă de o boală psihică. În multe cazuri psihoterapia completează tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.

înapoi »


» Psihiatru, psiholog, psihoterapeut - care este diferenţa?

Psihiatrul este un medic specializat în psihiatrie, specialitatea medicală care se ocupă de prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicaţiei potrivite.

Psihologul este un expert în psihologie, studiul psihicului şi al comportamentului uman. Psihologii se pot specializa în diferite domenii, psihologia clinică fiind una dintre acestea. Evaluarea psihologică cu ajutorul testelor psihologice este competenţa psihologului.

Psihoterapeutul este un specialist (de exemplu medic sau psiholog) care are o formare postuniversitară în psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut este conversaţia terapeutică.

înapoi »


» Psihoterapie, consiliere, consultaţie - care este diferenţa?

Pentru aceşti termeni nu există definiţii acceptate în mod universal. Cuvintele „psihoterapie” şi „consiliere” sunt utilizate, adesea, ca sinonime. Totuşi, de obicei, se presupune că psihoterapia este o intervenţie mai profundă şi de mai lungă durată aplicată de către un specialist cu o formare mai aprofundată la clienţi care prezintă probleme mai complexe. Termenul „consiliere” se asociază frecvent cu o atitudine suportivă din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii şi intervenţii centrate pe comportament, presupunând o durată relativ scurtă a tratamentului.

Termenul „consultaţie” se utilizează din ce în ce mai des. Acesta denotă o relaţie colaborativă între client şi consultant. Clientul participă activ în deciziile privind temele discutate în cadrul şedinţei şi în găsirea unor soluţii.

înapoi »


» Cum poate ajuta psihoterapia?

O discuţie despre dificultăţi cu o persoană înţelegătoare, dar obiectivă poate fi, în sine, folositoare. Spaţiul terapeutic reprezintă un mediu sigur unde se găsesc explicaţii, se conturează diferite opţiuni, se descoperă şi se însuşesc modalităţi alternative de gândire şi de comportament.

Succesul terapiei presupune o contribuţie activă din partea tuturor persoanelor care participă la conversaţia terapeutică.

înapoi »


» Vor afla şi alţii despre cele discutate la terapie?

Confidenţialitatea este baza unei relaţii terapeutice caracterizate de încredere. Asigură siguranţa necesară pentru a discuta şi dezvălui lucruri personale.

Psihoterapeutul poate vorbi altora despre cele discutate la şedinţele de terapie, numai cu acordul clientului. Psihoterapeutul poate să-şi consulte colegii şi fără permisiunea clientului, dar respectarea confidenţialităţii e obligatorie şi în cazul acestor colegi. Dacă există aspecte pe care nu doriţi să i le spuneţi psihoterapeutului, nu sunteţi obligat.

Pentru mai multe informaţii despre confidenţialitate consultaţi Codul etic.

înapoi »


» Pot să-mi folosesc limba maternă?

În cadrul psihoterapiei se discută despre chestiuni personale, formularea cărora poate fi dificilă. Din acest motiv este important să vă puteţi exprima în limba pe care o vorbiţi cel mai bine. În cazul copiilor, acest aspect poate fi esenţial. Dorim să oferim clienţilor noştri posibilitatea de a beneficia de psihoterapie în limba maternă. Psihoterapeuţii noştri vorbesc limbile română, maghiară şi engleză.

înapoi »


» Ce trebuie să fac dacă aş vrea o consultaţie?

Lucrăm pe bază de programări. Puteţi solicita o programare prin e-mail sau telefon.  

înapoi »


» Câte şedinţe sunt necesare?

Numărul total al şedinţelor şi intervalul dintre întâlniri va fi stabilit în funcţie de nevoile şi posibilităţile Dvs. În anumite situaţii, o singură consultaţie este suficientă, în timp ce problemele mai complexe necesită participarea la mai multe şedinţe. Lungimea anticipată a terapiei este unul dintre aspectele care pot fi discutate cu terapeutul, cu ocazia primei întâlniri.

Şedinţa terapeutică durează 50-60 minute.

Terapia de grup se desfăşoară conform unui program special: 30 de şedinţe a câte 3 ore, cu 3 şedinţe de urmărire.

înapoi »


» Cât costă?

Beneficiarii serviciilor plătesc o contribuţie la cheltuielile de funcţionare a centrului de psihoterapie, ceea ce acoperă o parte din costul real al serviciilor. Informaţii referitoare la suma acestei contribuţii puteţi obţine contactându-ne.

înapoi »


» Ce se întâmplă dacă nu pot veni la şedinţă?

Ora la care sunteţi programat(ă) vă este rezervată în exclusivitate. Dacă doriţi reprogramarea sau amânarea şedinţei, vă rugăm să anunţaţi acest lucru cu cel puțin 12 ore înainte de şedinţă.

înapoi »


>> Despre noi

>> Despre psihoterapie

>> Întrebări si răspunsuri

>> Întrebări frecvente

>> Articole

© Fundaţia Agape pentru Ocrotirea Vieţii